Stalenproeverij bij Jean-Paul: Barolo 2010

4/02/2014

Jean-Paul had voor zijn wijnwinkel (http://vinesse.be) een hele hoop Spaanse en Italiaanse stalen doorgekregen van vaste waarden en enkele mogelijke nieuwe domeinen, en dat moest geproefd natuurlijk. Dus aan het werk voor een hoog-tempo proeverij met hoogtes en laagtes zoals dat te verwachten is.
Een absolute aanrader voor een leuke prijs/kwaliteitswijn is de verrassende Rosso Conero 2012 van Piantate Lunghe, die (alles was blind geproefd natuurlijk) unaniem door de tafel de voorkeur kreeg op de duurdere Riserva's van hetzelfde huis. Mooie, jonge wijn met veel fruit maar vooral ook met focus en frisheid, zoals het hoort.
De echte toppers van de avond was een hele reeks Barolo's uit het absolute topjaar 2010. Dit is zonder overdrijven een jaar om uit te zoeken als je fan bent van de regio, want het geeft die mooie combinatie van zeer puur en zuiver fruit met een mooie zuurbalans eronder. Bovendien is, zoals we al eerder konden ervaren, de stijl van wijnmakerij in Piemonte serieus aan het veranderen. Vroeger moest je een eeuwigheid wachten eer de beenharde tannines van een Nebbiolo-wijn tot een aanvaardbaar niveau versmolten waren - en dan was het vaak een gok of de wijn dan nog in balans was. Deze wijnen waren nu al zeer benaderbaar, een plezier om te proeven. Iets dat we duidelijk niet verwacht hadden.
Enzo Boglietti heeft in 2010 een indrukwekkende reeks wijnen gemaakt, waarbij de nieuwe cuvée Boiolo een mooie toevoeging aan de reeks is, en Brunate en Arione weer de topcuvées zijn. Dat 2010 goed is, merk je ook aan de basiscuvées die erg smakelijk en verleidelijk zijn, zoals de gewone Barolo van Mauro Molino, een erg mooie Barolo voor zijn prijs.