Jamie's eerste Amovinum - Chablis & Vosne-Romanée 2010, Valbuena, Bordeaux 1990, Sauternes 1990

05/04/2019

Jamie opende zijn eerste Amovinum met 2010 Chablis 1er Cru Butteaux, waar de Raveneau net voor de Louis Michel uitkwam, en de Piuze toch wel teleurstelde.
Op naar een eerste thema rood: Vosne-Romanée villages ook van 2010, met een Duitse blindganger. Mooie reeks in het algemeen, met de Emmanuel Rouget als groepsfavoriet.
Een verticalleke Valbuena? Ja hoor - ook een heel mooi niveau, met de wijnen aan elkaar gewaagd. De 2007 was nipt de beste.
Dan als afsluitend rood thema: Bordeaux 1990. We kregen dit natuurlijk blind, en deze wijnen kwamen mij minder zoet, exotisch en solair over dan andere keren dat ik 1990s proefde. Zelfs vrij klassiek, zoals 1995 of zo, of in het geval van de Cos d'Estournel zelfs iets onrijps. Eigenaardig. Maar dat neemt niet weg dat het niveau zoals te verwachten heel hoog was, met de Montrose als koploper, net voor de Grand-Puy-Lacoste.
3 zoete afsluiters, Sauternes ook uit 1990. Het viel mij (en de groep) op hoe zoet deze wijnen allemaal waren - met een klein beetje meer dragende zuren zouden ze op een hoger niveau spelen. Maar heel mooie wijnen desalniettemin. Een mooie openingsavond, Jamie, doe zo voort!