Guy 65 Special - Bourgogne wit 95+, Bourgogne rood Grand Cru 2002, S(h)y(i)rah(z) shootout

26/06/2015

De tweede feestproeverij van Guy was voor de Amovinum bende en ging dan ook breder dan enkel Bourgogne, al was ook die avond deze streek zeer present.
Zo al bij het wit: allemaal Grand Cru's die bij Burghound 95+ scoorden (beetje moeilijk om blind te raden als rode draad natuurlijk). Een premox Chevalier-Montrachet 2004 van Domaine Leflaive was de enige bemol van een erg mooie reeks, met de Bâtard-Montrachet 2008 van Paul Pernot als nipte winnaar.
Over naar het rood: Grand Cru's 2002, opnieuw een erg mooie reeks, gepresenteerd per duo per cru. Algemene teneur was toch dat deze wijnen nog aan de jonge kant zijn, en sommige wijnen zich nog moeten ontplooien. Maar een genot om nu al te proeven. Het afsluitende duo was magnifiek en droeg de voorkeur van de groep weg: Méo-Camuzet en Dujac Echézeaux. Prachtig.
Dan op naar de Syrah-Shiraz shootout tussen Frankrijk, Australië en de US. Leuk! Opnieuw een reeks wijnen op het hoge niveau van een feestavond, met de top honneurs voor de Shafer Relentless 2005 (deze krijgt zeker de prijs/kwaliteit award), de 2003 Papa van Californisch enfant terrible domein Sine Qua Non, en de klasse van Guigal's La Turque 2003.
Afsluiter was toepasselijk een wijn uit Guy's geboortejaar, een tijdloze PX van Toro Albala. Prachtige avond, Guy, we hebben genoten!