Euryanthe - Witte Bourgogne 2012

13/12/2017

Het thema op deze Euryanthe proeverij was 2012 witte Bourgogne premier cru - hoe evolueren deze wijnen? Wel, het gemiddelde niveau was erg hoog eigenlijk (met slechts 1 mindere, geavanceerde wijn). De meeste wijnen dronken al erg mooi, erg smakelijk ook, en er lijkt niet noodzakelijk een reden om voor deze wijnen nog echt te wachten.
Enkel de toppers van de "usual suspects" met een flink reductieve stijl kunnen zeker nog geduld verdragen (lees: Coche-Dury, Henri Boillot, Pierre-Yves Colin-Morey...). Bij het optellen van ieders top-3 kwamen we tot volgende scores: op 1 Coche-Dury Meursault Caillerets met 23 punten, op 2 Henri Boillot Puligny-Montachet Clos de la Mouchère met 12, op 3 Comtes Lafon Meursault Genevrières 10, op 4 Vincent Girardin Chassagne-Montrachet Clos du Cailleret met 3.
De nota's van Herwig zijn te lezen op https://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=146871&sid=7b20...
Aan tafel werd geopend met een (zoals haast altijd) bangelijke d'Auvenay Auxey-Duresses villages, die veel van die premier cru's die er voor kwamen achter liet in het stof... Hoe Lalou Bize-Leroy het doet, het blijft een wonderlijk raadsel. Op naar rood met een trio 1999, met vooral een erg mooie Chambolle-Musigny 1er Cru van de Vogüé. Dan een magistraal koppel Clos de la Roche 2008, dat nog maar eens laat zien dat wijnen uit dat jaar erg mooi en erg smakelijk aan het evolueren zijn, en gerust al geproefd mogen worden (recent nog met andere wijnen ondervonden).
Een Chinese tussenstap, niet oninteressant, liet zien dat dat land duidelijk een potentieel heeft om te groeien in de wijnindustrie. De plaats van de wijn na die 2 top Bourgognes was misschien een beetje bizar, maar een kniesoor die daar op let. Want de magistrale Yquem 1975 die de proeverij afsloot, deed al dat soort beslommeringen vergeten. Wat een grandiose wijn.