Euryanthe - wit Guy & François, rood Thomas

25/03/2014

Een beetje een ongewone Euryanthe deze keer - een paar clubleden wilden eens eigen flessen en thema's brengen. Zo spanden Guy en François samen voor de witte wijnen. In deze selectie eerst een aantal oudere wijnen, waarbij een mooie Sauzet Puligny Perrières 1988 en vooral een verbluffende 1986 Guffens-Heynen Pouilly-Fuissé La Roche, een prachtige fles die aantoont hoe heerlijk oudere witte Bourgogne is - als het niet prematuur oxideert. Een van de beste prijs-kwaliteit wijnen die ik ooit gedronken heb, want dit was niet duur in die tijd.
Er zaten ook twee thema's in het wit: Meursault Charmes 2007, waar Pierre-Yves Colin-Morey nog maar eens zijn klasse toonde, wel op de voet gevolgd door zijn schoonvader (als ik me niet vergis?) Pierre Morey. Bij de reeks Chevalier-Montrachet 2004 was de Leflaive de top wijn, en was er spijtig genoeg ook een gekurkte Bouchard La Cabotte - een wijn die vaak op hoog niveau speelt. Ook een paar losse wijnen, met een prachtige Ramonet Bâtard-Montrachet 2007, een matige Roulot Meursault Perrières 2003 (moeilijk jaar natuurlijk) en een te oude Bouchard P&F Montrachet 1993.
Dan naar het rood dat Thomas verzorgd had. Eerst een koppel oudere Bourgognes met een absoluut magistrale Faiveley Musigny 1959, een echte belevenis! Vervolgens een koppel La Mission Haut Brion - de prachtige 1990 die voor mij net overklast wordt door de met perfectie flirtende 1989.
Vervolgens nog wat flessen van de anderen, met twee rode Bourgognes uit 1999 die het allebei niet echt makkelijk hadden, de ene (DRC) leek versleten, en de Rousseau op een moeilijk moment. Bij de zoete afsluiters was de 1986 Château de Fargues absoluut prachtig, en zorgde de Guiraud 2007 voor een waardige afsluiter van weerom een heerlijke avond.