Euryanthe Thomas & Kristof

13/12/2018

Deze keer verzorgden Thomas en Kristof een Euryanthe avond. En dat hebben ze met verve gedaan. Openers waren twee dégorgement tardif cuvées van Jacquesson, zonder twijfel al de beste Jacquesson champagne die ik al proefde.
Over naar een heel mooi trio Criots-Bâtard-Montrachet 2011, waar de Blain-Gagnard voor mij de betere wijn was. Dan een magistraal rood duo: Vieux Château Certan, altijd een plezier. Zeker als die flessen komen uit het onderschatte jaar 1948 en... mijn geboortejaar 1962! Deze laatste was voor mij net iets beter, maar allebei prachtig.
Dan terug wit? Waarom niet, zeker als het topcuvées betreft uit voor ons minder bekende streken: Jura en Loire. De Ganevat vond ik niet op de mythische hoogte die het soms wordt toegedicht, maar de voor mij onbekende Jardins Esméraldins Genèse was een prachtig voorbeeld van droge Chenin Blanc.
Dan twee iconen uit de noordelijke Rhône: Hermitage La Chapelle 1990 en Guigal Côte-Rôtie 1990... Magnifiek. Natuurlijk kon in onze Bourgogne niet achterblijven op zo'n topavond. De Rouget was nog niet helemaal op zijn plooi, maar de Engel was absoluut prachtig.
Het was een iconen avond, dus ook zo twee uit Italië: de Toscaanse topper Montevertine Pergole Torte 1990 en Giacose Falletto Riserva 1996, allebei subliem.
Ach, dan maar twee Yquems om af te sluiten? De 1983 was magistraal en net iets beter dan de 1988, die mogelijk nog wat tijd nodig heeft. Wat een heerlijke avond weeral... Bedankt, Thomas & Kristof!

Thema's: