Euryanthe - Thomas 50

27/04/2022

Zelfs de jonge veulens worden stevige hengsten... En dit jaar hebben we er een paar (en ook wel paarden die oude knollen worden maar goed). Nu was het Thomas zijn feest, en Thomas weet van aanpakken, qua feesten. De rest ook hoor, daar niet van.
De Champagne opener was er al boenk op - Dom Pérignon P2 2002. Nog heel jong en krachtig (waarschijnlijk een melancholische herinnering naar dat jonge veulen), maar al zo lekker. Het moet erg boeiend zijn deze wijn binnen 10 of 20 jaar opnieuw te proberen.
De witte reeks begon met een koppeltje Meursault 2010 van twee huizen die altijd zorgen voor heerlijkheid. De Coche-Dury Meursault villages haalde zijn gebruikelijk niveau als ik kijk naar de andere nota's die ik heb van die wijn, maar dat was niet genoeg om maar in de buurt te komen van de heerlijke Arnaud Ente Goutte d'Or, natuurlijk wel een 1er Cru maar soms is dat geen probleem voor Coche-Dury. Maar dus niet deze keer - de Ente was op een ander niveau.
Het volgende witte koppel was ook 2010, maar dan Grand Cru, en allebei van Etienne Sauzet. De Bâtard was heel mooi, maar haast wat boertig naast de heel mooie Montrachet, met die topcombinatie van elegantie en kracht. Zalig.
Op naar rood, met een van de lievelingswijnen van Thomas: La Mission Haut Brion, en deze, uit het mythische jaar 1961, stond er helemaal met een enorme elegantie. Dat kon niet gezegd worden van de eerste van het volgende koppel Latour, de 1966, een foute fles. De 1964 daarentegen liet zien hoe het wel moest - prachtig gerijpte kracht.
Nog zo'n Da Da van Thomas zijn de La La's van Guigal... En deze La Landonne uit 1985 was voor mij de droge wijn van de avond. Zalig versmolten complexiteit, majestueus.
Natuurlijk moet er rode Bourgogne in de mix! En dit koppel Bonnes Mares van de Vogüé deed dat voorbeeldig, met de 1996 beter dan de 1990, met net dat meer fraicheur wat een beetje mist in de 1990.
En nog zo'n passie van Thomas zijn klassieke Rioja's, en zeker ook de oudere witte Tondonia's. Deze 1980 was verbazend fris, blind geloof je nooit dat het een wijn is van meer dan 40 jaar oud!
De afsluiter is de voor mij emotionele Yquem 1967, prachtig gerijpte top Sauternes. Wat een wijn.
Bedankt Thomas, het komt helemaal goed met die volgende 50 jaar!