Euryanthe Summer Edition: een dozijn rosés

13/08/2019

De zomer inspireerde onze club om eens een zomers thema aan te snijden: Rosé! Niet minder dan 12 rosés werden (natuurlijk) blind geproefd en beoordeeld. Met toch een paar interessante conclusies.
Ten eerste: het algehele niveau van deze wijnen was echt niet verkeerd. Er waren er mindere tussen, maar in het algemeen was het een vrij aangename reeks. Geen echte grote wijnen, maar leuke verrassingen.
Ten tweede: iedereen mag lachen met (the couple formerly known as) Brangelina hun wijnproject in de Provence, maar de Miraval kwam er wel als eerste uit, vlak voor een andere Provencaal, de Rock Angel rosé van Château d'Esclans (die mijn nummer 1 was). Niet vergeten dat de familie Perrin (van Château Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape) bij Miraval advies verleent... En dat merk je in de kwaliteit.
Een woordje over de opener, ook blind geschonken: weerom een aangename verrassing van Domein Vigna uit Wijnegem, toch wel indrukwekkend wat er daar gebeurt.
De reeks van Gary Farrell voor de rosé's waren "a mixed bag", niet slecht maar niet top.
Aan tafel na de rosés kwam er een erg eclectische selectie van wijnen, bekijk de nota's maar. Een heel mooie Château Grillet 2015, indrukwekkend hoe de kwaliteit daar omhoog aan het gaan is (spijtig genoeg ook de prijs) en een verrassende PX uit Catalunya.
Bij de rode wijnen waren de Bourgognes zeker op de afspraak met een eerbiedwaardige Clos Vougeot uit 1945, maar boeiende wijnen uit andere streken zorgden voor een zeer mooie afwisseling.
Een mooie Zind-Humbrecht Sélection de Grains Nobles was een fijne afsluiter voor een boeiende en leerrijke avond.