Euryanthe Rosé proeverij 2020

27/08/2020

Voor de tweede zomer op rij hadden we bij Euryanthe een rosé proeverij. Openen deden we in stijl, met twee heel mooie rosé champagnes: Frédéric Savart Expression Rosé (een saignant gemaakt van zijn oudste Pinot Noir stokken) en de vaak verrassende Jacques Selosse Rosé.
Op naar het werkthema met 9 rosé's, de ene al verbazender dan de andere, en over het algemeen van echt degelijke en zelfs grote kwaliteit, je kan alle detail lezen in de proefnota's. De winnaar van de reeks was de zeer complexe Viña Tondonia Rosé 2010 van R. López de Heredia. Ik had toevallig diezelfde wijn een paar weken eerder (ook blind) geproefd, en toen was hij bizar versleten, uit balans, niet lekker; maar deze fles was majestueus. Dus misschien opletten voor flesvariatie.
Aan tafel opende een (zoals te verwachten) prachtig PYCM trio de debatten - 3 Meursaults 2008, prachtig op dronk en in een mooie stijgende lijn. Daarna een koppel Puligny Folatières 2017 die het niet makkelijk hadden na de 2008s. Wat ik heb ontdekt bij het schrijven van deze nota's is iets dat ik niet wist - de Folatières van Pierre Girardin is van een zeldzaam stuk Villages appellatie in het midden van de 1er Cru - Domaine Leroy is de enige andere mede-eigenaar van dat perceel.
Montrose 1990 - meer moet niet gezegd. Prachtige fles. Daarachter een trio Gigondas die mij minder konden overtuigen - nogal zoet met weinig complexiteit, enkel de laatste cuvée Le Plateau met een grote Mourvèdre component vond ik de moeite.
De afsluitende zoete komt van een van de meest eigenzinnige wijnmakers van de planeet, Manfred Krankl, die hier met zijn Chardonnay Mr. K The Noble Man 2005 de avond mooi afsloot.