Euryanthe - Rosé avond 2021

25/08/2021

(Deze is tussen de mazen van het net geglipt... Een foutje in het overzetten naar de site. Excuses!) Zomer of geen zomer (want het was dit jaar niet veel soeps, die zomer), Corona of geen Corona, onze club doet een rosé proeverij! Altijd grappig en leerrijk.
Een paar mooie champagnes openden de dans, een stevige Drappier Brut Nature en een net iets fijnere Pol Roger Pure Extra Brut. De Vandermeulen Montrachet 1947 was toch een beetje te oud, spijtig.
Op naar de rosés, leuke reeks weeral met voor het eerst zelfs een Belgische rosé die het bovendien zeer behoorlijk deed! Toch in het algemeen iets minder boeiende wijnen dan vorig jaar, maar een zeer degelijk gemiddelde.
De groepswinnaar met 16 punten was de Lafage Grande Cuvée, altijd een zeer betrouwbare wijn. Dan volgden ex-aequo met 10 punten de l'Esclans Garrus (vaak een topper) en de Flor de Muga die ik erg boeiend vond, en dan ook ex-aequo met 5 punten de Conte Vistarino Pinot Nero Maria Novella (prijs/kwaliteit zeker de winnaar) en de Domaine de Châtenoy Cuvée Classique.
Na de proefsessie aan tafel met eerst een gekurkte Van Volxem maar gelukkig een hele mooie Keller Abtserde GG 2011. Dan een koppel Chassagnes: de Ramonet Ruchottes 2008 was veel te premox om te scoren, maar de Le Moine 2018 Grandes Ruchottes was subliem. Het afsluitende koppel Meursault villages 2015 van Coche-Dury en Comtes Lafon speelden op een gelijkaardig hoog niveau.
Rood opende met een indrukwekkende Filipa Pato Missão 2017, nog heel erg jong. Erg jong kon je natuurlijk ook zeggen van het mooie koppel Saint-Emilion 2018: een onstuimige Belair Monange en een mooie Canon die echter zijn klassieke leest nog niet kon tonen onder de massa jong fruit. En erg jong kon je straf genoeg ook zeggen van het koppel Saint-Julien 1986: op een evenwaardig hoog niveau en echt jeugdig voor wijnen van toch 35 jaar oud!
De zoete afsluiters hadden wat discussie in zich (wat wel meer gebeurt wat later op de avond...) betreffende de Yquem 1979, waarschijnlijk toch een foute fles maar daar was niet iedereen het mee eens. Wel unanimiteit rond de Bastor-Lamontagne, een koopje en een mooie wijn, en de magistrale Climens 1961. Slechte zomer of niet, dit hebben we weeral gehad.