Euryanthe - Pinot Noir Bourgogne versus de wereld

08/11/2017

Leuk thema deze keer in de Euryanthe club: Pinot Noir van over de hele wereld in koppel geserveerd (blind natuurlijk) met een tegenhanger uit Bourgogne. Allemaal eerder jonge wijnen, maar een zeer gelijkmatige reeks in kwaliteit, met een paar zeer mooie wereldpinot voorbeelden. Een interessante wijn was bijvoorbeeld de Gantenbein uit Zwitserland, zeer expressief en complex.
De groepswinnaar en nummer 2 komen wel uit Bourgogne, zelfs van dezelfde wijngaard, Aux Reignots, premier cru in Vosne-Romanée, allebei uit 2013. Winnaar is de Comte Liger Belair met 23 punten (7 eerste plaatsen, ook de mijne), ronduit prachtige wijn. Met 12 punten volgde de Arnoux-Lachaux (1 eerste plaats). Op 3 staat de zeer mooie 2014 Alte Reben van Jean Stodden uit de Duitse Ahr vallei (1 eerste plaats). De Méo-Camuzet 2012 Vosne Brulées was 4de met 4 punten.
Aan tafel dan met de witte reeksen. Een koppel uit Criots-Bâtard-Montrachet 2010 met een totaal versleten Fontaine-Gagnard maar een zeer mooie Henri Boillot, en daarna 2 Bienvenue-Bâtard-Montrachet die aan elkaar gewaagd waren, met de Louis Carillon die voor mij net beter was dan de Paul Pernot.
Dan een koppel rood op zeer hoog niveau uit Charmes-Chambertin (2002): een ronduit magistrale Joseph Roty was niet iets beter dan de zeer sterke Géantet-Pansiot.
Als zoet koppel een mini-verticale van Château Caillou: een zeer mooie 1967 won het voor mij net van de 1943. Een een beetje versleten Banyuls was de finale afsluiter van weer een prachtige avond.