Euryanthe - Jozef 60

23/09/2020

Ons gewaardeerde lid Jozef wordt 60 dit jaar, en dat wou hij eens goed vieren. Hij had het geluk dat zijn geplande diner kon doorgaan in deze Corona tijden, dus waren we allemaal samen in ons geliefde restaurant Euryanthe, en Jozef verzorgde alle wijnen.
Van start met een mooi Champagne koppel uit 2007, met een majestueuze Roederer Cristal. Op naar wit met een trio Keller uit datzelfde jaar. Heel mooie Rieslings waar de Abts Erde duidelijk boven uitstak. Toch even langs Bourgogne voor nog een wit koppel uit 2014: een heel verfijnde Rapet Corton-Charlemagne en een wat moeilijkere Fabien Coche die wat tijd nodig had.
De rode start was ook in Bourgogne, met een fantastisch koppel Trapet Chambertin uit 2006 en 2007, verschillend van aspect in lijn met hun jaar, maar voor mij op een gelijkaardig niveau.
Maar dan natuurlijk naar Piemonte, Jozefs favoriete wijnstreek. Angelo Gaja toonde direct zijn meesterschap met een koppel Langhe Conteisa: een mooie 1998 maar een fantastische 2007. Daarna een koppel Barolo uit 2010: de Bartolo Monprivato was heel mooi, maar zoals al eerder door andere proevers en de pers was geduid, heeft hij niet de magie die je normaal verwacht van een Monprivato. De Sandrone Le Vigne stak er duidelijk boven uit, prachtige fles.
Toch nog even een Bordeaux tussenmomentje, en een heel mooi, uit het bizarre jaar 2003. Deze wijnen tonen dat er wel degelijk wijnmakers met talent zijn die weten hoe ze die moeilijke condities moesten temmen. Een elegante Poyferré maar vooral een supergebalanceerde Pavie, prachtig.
Op naar zoet, met een koningskoppel uit 1990: Yquem, die het deze keer voor mij toch een beetje moeilijk had, en duidelijk overklast werd door de de Fargues, prachtige fles.
Als afsluiter een heel mooie Rivesaltes van Domaine Cazes uit Jozefs geboortejaar 1960. Erg leuk dat die fles er bij was, want 1960 was (eufemistisch) een erg moeilijk jaar in de meeste wijnstreken. Maar deze Rivesaltes toonde hoe je waardig ouder wordt. Zou Jozef het begrepen hebben? (mopje - Proficiat Jozef!)