Euryanthe - Guy 70 (en de eerste post-lockdown proeverij)

11/06/2020

Wat een plezier was dat, om eindelijk nog eens echt samen te komen! Niet dat de Euryanthaines niet plezant waren, maar met elkaar in het echt praten is oneindig veel beter dan een Zoomeke doen. En hoeveel plezanter is het al helemaal als die eerste post-lockdown proeverij niets minder is dan de 70ste verjaardag van onze Guy!
Want je kan er donder op zeggen dat Guy voor zijn verjaardag wel het een en ander in petto zal hebben. En ja hoor, hij had het een en ander in petto. Het begon al met een mooie bubbels line-up, met de beste cava die ik ooit proefde, maar vooral ook een majestueuze Egly-Ouriet.
Op naar wit, met een mooi crescendo in de appellaties en terroirs, maar een reeks die ook toonde dat de boer en het jaar dat allemaal in een ander licht kan zetten. Want de 2011 PYCM Corton-Charlemagne stak boven de Chevalier-Montrachets uit, en moest enkel de 2008 Montrachet van Drouhin naast zich dulden.
Op naar rood, met opnieuw een zorgvuldig opgebouwde stijgende lijn, die zich nu wel meer voorspelbaar gedroeg. De Amoureuses bewezen dat dat eigenlijk Grand Cru hoort te zijn, de Romanée-Saint-Vivants toonden wat een Grand Cru hoort te zijn, evenals de Clos-Saint-Denis, en La Tâche, was, tja, La Tâche. Prachtige reeks dit, ook altijd zo'n plezier een Domaine Leroy te mogen drinken.
Maar als je denkt dat het dan stopt? Nee hoor, twee prachtige Sauternes uit het topjaar 1986 waren ook nog van de partij, een heerlijke de Fargues en een majestueuze Yquem. Afsluiter was een wijn uit Guy's geboortejaar... Die kon misschien niet aan de Sauternes aan, maar je kan bezwaarlijk een meer gepaste finale bedenken. Ad multos annos, Guy, proficiat!