Euryanthe Gevrey-Chambertin Villages & 1er Cru

06/02/2019

Deze keer was het thema bij Euryanthe een gemeente in Bourgogne, met name Gevrey-Chambertin, waar zowel villages wijnen als 1er Cru's aan bod kwamen.
De wijnen presteerden allemaal op een mooi en gelijkmatig niveau, met uitzondering van een jammerlijk gekurkte 2005 Claude Dugat Gevrey-Chambertin. Niet helemaal onterecht kwam de groepsfavoriet uit de beste 1er Cru wijngaar: Clos Saint Jacques, een wijngaard die voor sommigen (en zeker bij sommige boeren) Grand Cru niveau haalt. Sylvie Esmonin's 2009 is ronduit magnifiek. Tweede plaats was voor de zeer mooie 2010 Petite Chapelle van Jean-Michel Guillon, op 3 de zeer betrouwbare Faiveley Cazetiers (nu uit 2010), 4 was de Claude Dugat 2009 villages.
Aan tafel een strak wit Grand Cru trio: 2004 Criots-Bâtard-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Montrachet zelf van Henri Boillot. De Bâtard-Montrachet was een duidelijk premox slachtoffer, de Criots presteerde echer heel mooi, enkel overvleugeld door een majestueuze Montrachet.
Op naar het rode tafelthema: Bordeaux 2004, alle drie op een goed maar niet uitzonderlijk niveau, wel erg smakelijke wijnen die nu vlot drinken, en waar voor mij de Branaire Ducru het nipt haalde op de andere.
Afsluiter een zeer elegante Gilette Crème de Tête 1979, mooi drogend maar met net nog volle toetsen.