Euryanthe feestavond 2022

01/02/2022

Onze jaarlijkse feestavond ging van start met een duo champagnes uit 1990: een heel mooie rijpe Bollinger RD en een Veuve Cliquot Grande Dame die niet zo positief was met een wat eigenaardige neus, mogelijk over the hill. De steeds mooie Savart Expression Rosé was een fijne afsluiter.
De witte reeks was van mooi niveau, maar niet de beste terroir uit het beste jaar gaf de beste wijn, eerder de betere wijbouwers... Een heerlijke Ramonet 2011 Bâtard-Montrachet en een magistrale Comtes Lafon 2012 Meursault Perrières waren net beter dan de Niellon 2014 Chevalier-Montrachet. Erg mooi trio.
De rode opener was er meteen boenk op, maar is dat niet zo goed als altijd met wijnen van Domaine Leroy? Deze 1996 Chambolle Charmes had het allemaal. De Guigal 1994 Côte-Rôtie La Landonne kon daar niet tegen op, en was ook iets te streng om helemaal te bekoren. De volgende twee wijnen behielden ook dat sérieux (maar dat mag), de Dominus 2007 vond ik dan weer onkarakteristiek zoetig voor deze meest Bordelese Napa.
De Prieur 2002 Musigny bracht met zijn zwoele aroma's ons terug in de Bourgondische verleiding, waar de opnieuw wat strenge Montrose 2009 een meer gestructureerd vervolg aan maakte. Maar de magistrale Yquem 1949 zorgde voor een briljant orgelpunt, met een verfijnde, ziltige complexiteit. Een heerlijk einde van een heerlijke avond.

Thema's: