Euryanthe Feestavond 2021

02/06/2021

Omwille van die kl*te Corona (met excuses voor de oprecht straffe woordkeuze) konden we onze traditionele feestavond niet laten doorgaan in het begin van het jaar, want een feestavond wilden we niet aan een Zoom-regime ondewerpen. Dus even uitstellen tot een van die eerste gelegenheden na de (hopelijk laatste) lockdown, een zachte juni-avond.
De opener was niet mis, zonder twijfel de beste Cava die ik ooit gedronken heb, lijkt niet van dezelfde planeet te komen, prachtig gewoon. Een Krug Vintage ergens uit het begin van de jaren zestig was spijtig genoeg geen optimale fles, want dat kan heel mooi zijn.
De witte wijnen waren straf boven straf. Wat wil je, als je al opent met een prachtige Keller G-Max 2010? Maar wat volgde moest er niet voor onderdoen: twee prachtige witte Bourgognes, met de beste François Carillon die ik al dronk en een perfecte niet-premox Henri Boillot Montrachet 2005 (en da's een aangename verrassing), en dan twee heerlijke Rhône cuvées: de oude Clairette cuvée van Saint-Préfert en de grote klassieke witte Hermitage van Chapoutier. En dat alles onder goede vrienden. Bring it on.
Rood opende met een nog straffer schot voor de boeg: een quasi perfecte Guigal La Turque 1991, en wat daarop moest volgen had het iets moeilijker, al waren het ook bijna allemaal prachtige wijnen. Spottswoode is gewoon top in Napa, ook vanavond. De Cos d'Estournel 2000 blijft tijd nodig hebben, en de Eglise-Clinet 19666 was spijtig genoeg geen goede fles, want moet prachtig zijn in perfecte omstandigheden. Een mooi koppel Bonnes-Mares (om toch even naar Bourgogne uit te wijken) sloot het rood af.
Château-Grillet 2011 was een interessante tussenwijn (want zoet is dat niet), en rolde de loper uit voor een magistrale Filhot 1929, weer een heel mooi voorbeeld van oude Sauternes. Wat een heerlijke avond!

Thema's: