Euryanthe feestavond 2017 in Het Fornuis - en proefnota 5000 op Vinotopia...

05/01/2017

Ik zou Donald Trump moeten inhuren als notanemer bij de Euryanthe feestavonden (bedankt voor de tip, Vincent). Enkel hij heeft zo'n rijk arsenaal aan superlatieven (HUUUUGHE! ENORMOUS! FANTASTIC! INCREDIBLE! GIGANTIC!) dat mogelijk voldoende is om de heerlijke reeks wijnen te omschrijven die we dit jaar weer mochten proeven.
Ik ga de reeks niet afgaan, ik zou zeggen lees de superlatieven in de nota's van de wijnen, ik heb moeite gedaan. Kijk ook terloops naar de scores, zegt ook wel wat lijkt me. Niet?
Mijn wijn van de avond was de majestueuze Pichon Comtesse 1982 uit magnum. Als deze wijn in vorm is, dan is die van een andere planeet. Of was het toch de Rousseau Chambertin 2002? Of is dat mijn Bourgogne hart dat spreekt? C'est le Champs de Bertin qui m'enchante?
(Die Rousseau Chambertin 2002 is trouwens proefnota 5000 op Vinotopia. De oudste nota is van 6 april 2001 - 5753 dagen tussen die 2 data. Dus da's ongeveer een proefnota per dag? Nou...)
Doe ik dan die andere prachtige wijnen niet te kort, zowel in wit als rood? Ach. Ho maar, verder niks zeggen over de Montrachets? De Coche-Dury Corton-Charlemagne? De prinselijke parade uit de Rhône vallei? Lees. De. Nota's.
En wat dan met de oudjes op het einde? Wat een elegantie en complexiteit. Een magistrale Yquem uit 1929, het jaar dat voor het eerst de Oscars werder uitgereikt, Capone heerst in Chicago (Saint Valentine Day's Massacre), en speciaal voor Jozef, het Verdrag van Lateranen werd getekend. Deze druiven werden geplukt eind september, weet Michael Broadbent te vertellen, want het was een erg warm jaar. Da's ongeveer een maand voor de crash op Wall Street, om het even te kaderen (the Dow staat dan op zijn maximum, 381 punten, jaja Thomas). Bij zijn laatste proefnota uit 1988 schrijft Broadbent over deze wijn: "at least 50 more years left", en dat wil ik direct geloven. En meer ook nog.
Dan een prachtige Madeira uit 1880... het jaar waarin de Boerenoorlog woedde in Zuid-Afrika, W.C. Fields werd geboren en Thomas Alva Edison de gloeilamp patenteerde.
De gloeilamp.
Wel, wij hebben die avond ook het licht gezien.