Euryanthe - Chardonnay Open

08/10/2015

Een heel leuk thema op deze Euryanthe: de Chardonnay Open - Chardonnay's van over de hele wereld tegen een selectie van Burgundy's Finest. En dat was absoluut niet altijd evident! Om het eerlijk te houden, werden wijnen in koppels van gelijkaardige prijsklasse blind tegenover elkaar gezet.
Deze prijzen liepen van €30 tot ongeveer €300 - jawel, ook voor de wereldwijnen. Maar dat wil niet altijd zeggen dat dit goede flessen waren. Erger nog, van de 15 wijnen waren er 7 niet goed of zelfs ondrinkbaar, maar ook dat was redelijk eerlijk verdeeld tussen Frankrijk en de rest. Bij de Franse wijnen 2 groffe premoxen (Batard-Montrachet 2005 van Pierre Morey en Chevalier-Montrachet 2008 van Domaine Leflaive!) en een off-bottle van Paul Pernot. Bij de wereldwijnen was vooral de zo geroemde Aubert Sugar Shack Chardonnay een ondrinkbare, ongebalanceerde... Sugar Shack. Onbegrijpelijk dat dit bij Parker... 99 scoort.
De Jadot Montrachet 2010 kwam voor de groep als eerste met 21 punten(mag ook wel), maar de runner-up was een zeer boeiende wijn, de Penfolds Yattarna 2012 met 12 punten, voor de Boillot Montrachet (10 punten), dan Boillot Puligny Clos de la Mouchère en Blain Gagnard Bâtard-Montrachet (4 punten). De prijs-kwaliteitswinnaar is voor mij de Kumeu River Hunting Hill Chardonnay uit Nieuw-Zeeland, de moeite.
Herwigs nota's staan op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=120120
Speciale aandacht ook voor de witte 'indrinker', een erg mooie wijn uit... Syrië. Dit domein maakt deze wijn in de meest moeilijke - en gevaarlijke - omstandigheden. Een verhaal dat de moeite is en te lezen op http://www.mirror.co.uk/news/world-news/grapes-war-torn-syria-smuggled-6...
Met de rode wijnen aan tafel werden we ook erg verwend! De 2 Grand Cru's van Voguë uit 2006 waren nog wat jong om zich ten volle te geven, maar alle wijnen daarna waren ronduit fantastisch. De 2001 Arnoux Vosne Suchots deed me denken aan een Mugnier Chambolle, zo veel finesse. De 2001 Méo Vosne Brulées was zeer Méo: zuivere, pure, complexe structuur. En de Cros-Parentoux 1996 van Méo-Camuzet stak daar nog net een beetje bovenuit. Prachtig!
Afsluiten met weer zeer mooie en boeiende oude Sauternes: een redelijk intellectuele Climens 1921 en een ronduit magistrale Yquem 1975. Top.