Euryanthe - Chambolle Musigny, snuiters en bastaarden, en een birthyear bottle

17/12/2014

Na een mooie Champagne Perrier-Jouet Belle Epoque 2006 en een koppel Meursault Genevrières 2012 dat nog te jong was om veel expressie te tonen, begon het hoofdthema van de avond: Chambolle-Musigny. Over het algemeen een hoogstaande reeks, wat wel mag van een van de top appellaties in de Côte de Nuits.
De 2 villages wijnen uit 2005, alhoewel van excellente huizen, toonden hun ding niet vanavond (mijn idee is dat je nog altijd van 2005 moet afblijven), en waren eigenlijk de enige mindere klanken (en dan nog) in een voor de rest schitterende reeks. De top was flink breed, met een aantal echte topscores. Ik was zoals steeds enorm verleid door de prachtige aromatische expressie van de Mugnier Musigny 2000, maar die loopt qua structuur in de mond iets achter. De groep koos de volgende top 3: op 1 de magistrale maar nog zeer jonge Vogüé Musigny 2006, op 2 een prachtige score voor de Drouhin Laroze Bonnes Mares 2008 (een domein dat al eens variabel beoordeeld wordt), en op 3 de gebalanceerde verleidelijke kracht van de Le Moine Amoureuses 2009.
Aan tafel een reeks wit van Guy met eerst een verticale van Henri Boillot's magnifieke Puligny Clos de la Mouchère, en dan 3 Bâtard 2007 met een schandelijke premox Sauzet.
En dan... Dank zij Herwig een prachtige fles uit mijn geboortejaar, de magistrale Yquem 1962. Emotioneel! De ook zeer mooie Tokaji 1959 die er op volgde had het moeilijk... zeker in mijn hart. Bedankt, Herwig! Foto: https://flic.kr/p/rAKdSo