Euryanthe - Bourgogne wit Grand Cru 2008

19/09/2018

Voor een keer op verplaatsing, deze bijeenkomst, in het zeer goede restaurant Kommilfoo in Antwerpen. Het hoofdthema van de proeverij was dan ook niet min: witte grand cru's uit het zeer mooie jaar 2008. Hoe zijn ze geëvolueerd? Is er niet te veel premox?
Het viel al bij al nogal mee die avond, maar toch een paar wijnen gleden af in die richting. Mooie selectie Grand Cru's ook uit ieders kelder, met vier Chablis Les Clos en vier Bienvenue-Bâtard-Montrachet - niet vaak dat je zo'n rijtje ziet. Maar de twee Chevalier-Montrachet maakten de hiërarchie wel duidelijk voor mij, prachtige wijnen. De Bienvenue van Ramonet stond op het zelfde niveau, de Corton-Charlemagne van Lucien Le Moine volgde kort daarop, net als de Bienvenue van Jean-Claude Bachelet.
Het rode werk bracht ons buiten Bourgogne, met eerst een Pessac reeks, getopt door een een prachtige Haut Brion 1995 en 2001. De Gaja zette het hoge niveau verder, om te culmineren in de magistrale Guigal Côte Rôtie La Landonne 1991, wijn van de avond voor mij. Een sublieme Yquem 1971 sloot de heerlijke avond af.