Euryanthe - Bourgogne wit 2010 Grand Cru

18/04/2018

2010 is een jaar in witte Bourgogne dat discussie blijft geven. Zeker een mooi jaar, maar niet op het niveau van 2008, en lijkt het niet te snel te evolueren? En wat met het risico van premature oxidatie? Tijd dus om eens de grote jongens, de Grand Crus, van dichtbij te bekijken.
Wel, over het algemeen een zeer mooie proeverij, met een erg hoog niveau voor sommige wijnen. Er was een bizar geoxideerde Droin Chablis Grand Cru Les Clos, bizar omdat de 1er Crus van dat domein uit 2010 perfect drinken... Ook de Dauvissat kon niet echt overtuigen. Maar los daarvan was vanaf de Girardine Corton Charlemagne Quintessence het niveau zeer hoog.
Twee winnaars volgens de groep: de Domaine Leflaive en de Sauzet Bâtard-Montrachet met 26 punten, dan de Colin-Morey Criots met 9 punten, de Bachelet-Ramonet Bâtard met 7 en de Henri Boillot Criots met 2. Mooie reeks!
Aan tafel mocht Thomas deze keer het rood verzorgen, en hij heeft het verzorgd. Natuurlijk kwamen zijn beider dada's er bij kijken: La Mission Haut Brion en oudere grote Rioja's, maar dat vinden we prima! Al zeker als die begeleid worden door zeer elegante Cheval Blancs, een prachtige Palmer 1989, een top Opus One 1997 en een mooie Guigal La Landonne. De Mission 1964 was een memorabele fles.
Herwig trok weer een Yquem arsenaaltje open: een zeer enthousiaste 1997 die echter toch onderdoet voor de elegante, complexe kracht van de 1955.