Euryanthe - Bourgogne wit 1er Cru 2013

28/03/2018

Als proefthema deze keer bij Euryanthe hadden we de 1er Cru's wit uit Bourgogne gekozen, om te zien waar deze wijnen staan in hun evolutie. Besluit is dat deze bijna allemaal al erg mooi drinken, met voor de betere flessen zeker nog reserve. Maar puur gesloten zijn ze zeker niet.
De resultaten van de groep: Er is een ex-aequo met 19 punten op de eerste plaats, maar Coche-Dury Meursault Genevrières wint met 5 eerste plaatsen, met dus er naast de Jean-Marc Boillot Puligny-Montrachet Garenne (3 1ste plaatsen). Dan de JM Boillot Puligny Champs-Canet (15 punten), dan Ramonet Chassagne Ruchottes (4 Punten) en Boisson-Vadot Meursault Genevrières (3 punten).
Mijn 2 hoogste scores (zoals je kan zien) waren voor de beide wijnen van Jean-Marc Boillot, duidelijk heel sterk bezig in deze jaargang.
Aan tafel zorgde Herwig voor de wijnen en het was een pure verwennerij... Eerst een interessante opener uit China, internationaal van stijl maar mooi gemaakt, gevolgd door "a true Unicorn wine" - een wijn die je maar zelden tegenkomt; de fantastische JL Chave Ermitage Cuvée Cathelin, deze uit 1998 (2de keer dat ik een Cathelin mocht proeven). Ronduit magnifieke wijn, emotioneel.
Dan ging het gewoon verder met een prachtige reeks rode Bourgogne uit mijn geboortejaar 1962, volgens Allen Meadows (Burghound) het beste na-oorlogse jaar voor deze wijnen. Niet alles was even goed geëvolueerd, maar de meeste waren zeer mooi en uitermate interessant. Voor mij was de Ropiteau Chapelle-Chambertin de mooiste.
Ook mooi: een Barolo van Vietti uit datzelfde 1962 (beetje bizarre neus wel, maar mooie fraicheur in de mond), en een zeer pure Corton-Chaumes uit 1961.
Twee Suduirauts als afsluiter: de 1975, hoe mooi ook, moest duidelijk de duimen leggen voor een magistrale 1949. Top.