Euryanthe - Bourgogne Wit 1er Cru 2009 en oude rode Bourgogne

13/05/2014

Deze keer bogen de Euryanthes zich over witte Bourgogne 1er Cru 2009 als thema. Dit is een oogstjaar om in het oog te houden: flink rijp, flink rond, en mogelijk zeer snel op dronk en niet om lang te laten liggen. Dus dat moest getest!
De meeste wijnen lieten zich inderdaad al vlot proeven, maar verdragen zeker nog wel wat kelderrijping. Sommigen vragen zeker nog tijd, zoals de Meursault Perrières van Coche-Dury, die nu een beetje in een moeilijkere fase zat. Herwig's nota's kan je vinden op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=99830 en de groepscores (ieder geeft een top 3, die op 1 krijgt 3 punten, de 2de 2, de 3de 1) waren:
1. Comte Lafon Meursault Charmes : 23 punten (5 eerste plaatsen)
2. Henri Boillot Puligny Perrieres : 15 punten (3 eerste plaatsen)
3. Carillon Puligny Perrieres : 8 punten (1 eerste plaats)
4. Coche Dury Meursault Perrieres : 7 punten (1 eerste plaats)
5. Pierre Boisson Auxey Duresses en Reugne: 5 punten
Als Comtes Lafon geen premox heeft, is het echt top, prachtige wijn. Teleurstellend (toevallig 2 keer blind in de reeks) was de Meursault Perrières van Lucien Le Moine, bizar. En met de fles Arnaud Ente moet iets fout geweest zijn, want dat is toch meestal prachtig.
Daarna had Herwig een reeks oude wijnen bij, steeds een belevenis. Alle wijnen toonden zich mooi buiten de Giacomo Conterno Barolo die hij dan nog speciaal voor Jozef bijhad :-) Voor mij was de 1964 Bonnes Mares van Lionel Bruck magnifiek, maar de rest kwam er niet ver achter. Uitzonderlijk.
Twee mooi dessertwijnen sloten weer een fijne Euryanthe avond af. Zo hebben we ze graag.