Euryanthe - Bourgogne rood 2007

21/04/2016

De avond startte met 2 champagnes van 1 van mijn favoriete kleine huizen: Domaine Agrapart. Een mooie 7 Crus en zeer mooie Minéral 2009, nog wel wat te jong.
De grappigste wijn van de avond kwam als indrinker van Herwig: een speciale Oostenrijkse cuvée voor Eddy Merckx! Leuk.
Dan naar het hoofdthema van deze Euryanthe: 2007 rode Bourgogne. 2007 is een lichter maar daar ook vlotter en verleidelijk jaar, dat ons al veel plezier heeft gegeven. En deze avond was eigenlijk niet anders, een mooie selectie wijnen die haast allemaal mooi drinken maar zeker nog niet versleten zijn. Er waren wel 2 dramatische kurken: Ponsot Clos de la Roche en Claude Dugat Charmes-Chambertin... Pijnlijk! Zo'n prachtige flessen.
De top drie van de groep waren de DRC Echézeaux, Charmes-Chambertin van Dugat-Py en de Groffier Chambertin Clos de Bèze. Nota's van Herwig op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=127525
Aan tafel trokken Swa & Guy alle registers open. Eerst een Grand Cru koppel van Ramonet, mooi maar zeer op dronk voor 2007s. Dan - mijn hart doet nog altijd pijn - een gekurkte Montrachet 2007 van Comtes Lafon... Dat maakt voor deze avond dus DRIE (!) gekurkte absolute topflessen. Gelukkig was de andere helft van dit duo wel op de afspraak: een sublieme Sauzet Montrachet 2007. Prachtig.
Na een zeer mooie Bonnes Mares 2001 van Dominique Laurent kwam de wijn van de avond: d'Auvenay Mazis-Chambertin 2001. Mijn eerste rode d'Auvenay, een absolute ervaring, van het beste dat je in Bourgogne kan hebben. De Roumier Bonnes Mares 2007 die er nog achter kwam had het erg moeilijk (ook omdat hij nog redelijk gesloten was).
De zoete afsluiters waren weeral zeer top: Vincent serveerde een magnifieke Gilette Crème de Tête 1959 en Herwig had de zeer zeldzame Clos Naudin (Foreau) Goutte d'Or 1990, die echter na de complexiteit Gilette toch een beetje weg had van zeer nobel suikerwater. Topavond!