Euryanthe - Bourgogne rood 2006

08/06/2016

Niets liet vermoeden dat deze avond een historische avond was. Alle Euryanthe leden en de occasionele gast waren in het volst vertrouwen dat dit weer een leuke Euryanthe avond zou worden (en dat zou het ook), maar ze waren onwetend. Onvermoedend. Kinderlijk onschuldig. Want wat vanavond zou gebeuren, was nooit gezien. Nooit.
Want deze avond was de allereerste keer dat alle aanwezigen, zonder uitzondering, in de blinde reeks die het initiële thema altijd is, ALLEMAAL dezelfde wijn op 1 hadden gezet.
Nu, we hadden het kunnen weten. Want dit winnende domein blijft maar onder de radar vliegen. Wacht, misschien kan ik het beter niet te veel rondbazuinen! Het is nog een van die (veel te) zeldzame plekken in Bourgogne waar je nog prachtige (nee, magnifieke!) wijn kan vinden voor prijzen die je niet wil geloven.
Misschien is het beter dat ik het niet verklap. Want dan is er meer voor ons, wij die het weten. Maar weet je wat, kijk eens in de nota's van Herwig op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=129203 en dan kan je het zien. Nee hoor, ik zeg het niet. Toch niet tot de volgende paragraaf. Ga maar kijken naar Herwigs nota's.
Niet dat het een verrassing is - het is al zo vaak dat de wijnen van Gérard Mugneret volledig blind als top uit een reeks komen. En nu hebben alle proevers - blind - zijn wijn op 1 gezet, nog nooit gebeurd in onze club. Dus verdient Pascal Mugneret, de zoon en huidige wijnmaker, zeker op de foto te staan bij deze proeverij, samen met Jean-Paul, zijn lokale verdeler, venerabel Euryanthe lid en onze dealer ;-) die er zelf van verschoten was dat nu iedereen die wijn als beste plaatste.
Voor de volledigheid, na Mugneret met 30/30 punten kwam Le Moine Charmes met 10, Roumier Cras ook met 10, Perrot-Minot met 4, Henri Boillot met 3. In het algemeen een bedenking bij 2006? Het begint er te komen wat mij betreft. Ze waren voordien vaak al wel verleidelijk, maar misten balans en structuur, hadden soms iets lomps. Dat begint er nu uit te gaan, en de betere wijnen beginnen zich goed te presenteren. Enige bemol was de Rouget, die naar Jozefs analyse over de volgende dagen gewoon veel te jong was.
Toch nog even de prachtige Champagne openers vermelden, een Goisses die zich wel moeilijk gaf, maar een Comtes de Champagne in al zijn splendeur. Ook nadien aan tafel kregen we nog erg mooi vuurwerk, met een mooi Chablis koppel, een boeiend en leerrijk Italo-swiss Pinot koppel dat toch echt een revelatie was, enerzijds een referentie in Barolo die een boeiende Pinot maakt, anderzijds een Zwitser die spannende zaken met deze druif aan het doen is - interessant!
Dan kwam er vuurwerk uit het septentrionale stuk van de Rhône - een koningskoppel Guigal La Landonne uit de prachtige jaren 1988 en 1990, Top!
Als je dan mag afsluiten met een prachtige Yquem 1990 die toonde dat al die weelde van dat solaire jaar wel degelijk gedragen wordt door de nodige zuren en een Banyuls uit vervlogen tijden, dan was het weeral een fijne avond. Goed zo.
En, mag ik u vragen, uw volgende glas? Hef het op de gezondheid van Pascal Mugneret. Maar doe het in stilte. En koop zijn wijnen. Maar vertel het aan niemand. This message will self-destruct in five seconds.
A propos, wil je mij niet geloven? Wel, Jancis Robinson heeft ook zo haar opinie. Kijk maar op http://www.jancisrobinson.com/articles/pascal-mugneret-the-engineer-of-v... en geniet.