Euryanthe - Bourgogne rood 1er Cru 2011

11/10/2017

Het proefthema voor deze Euryanthe avond was rode Bourgogne 1er Cru 2011 - tweede keer dat we dit thema bezoeken, en bijna 4 jaar na de vorige keer (hier kan je die nota's lezen: http://vinotopia.be/tasting/euryanthe-bourgogne-2011). Wat is er veranderd?
Wel, de wijnen zijn duidelijk beter op hun plaats gekomen, het was eigenlijk een best sterke reeks met een aantal erg mooie wijnen, maar er waren er ook nog wel die wat moeite hadden (en nog moeten groeien). Ook was er soms wel die wat groenige toets te bemerken. Maar de beste wijnmakers hebben mooie wijnen gemaakt, wat hier wel werd bewezen.
De topwijnen van deze degustatie volgens de groep? Wel, mogelijk is het een jaar dat de betere terroir beloont (altijd samen met de juiste boer), maar de volledige top 4 komt uit Vosne-Romanée... Sylvain Cathiard Malconsorts dominant op 1 (26 punten), dan Le Moine Malconsorts (14 punten), Cecile Tremblay Beaux Monts (6 punten), Emmanuel Rouget Beaux Monts (5 punten).
Aan tafel openden we met Chablis Grand Cru, met een erg mooie Christian Moreau Les Clos 2008 die net beter was dan de Dauvissat. Ook een mooie reeks Meursault Perrières, met Henri Germain 2011 die net beter was dan de Pierre-Yves Colin-Morey, straf genoeg. Dan 3 oudere Côte de Beaune, met een verbazende Corton Bressandes 1993 van Edmond Cornu.
De Sauternes afsluiters waren (gelukkig) ook weer van de partij: een prachtige Filhot 1942, je gelooft nooit dat die wijn zou oud is, en een zoals steeds magistrale Yquem 1967, al was deze fles iets minder dan andere die ik al dronk, maar dan nog is deze wijn altijd een belevenis.