Euryanthe - Bourgogne rood 1er Cru 2010

17/03/2016

In oktober 2013 hadden we bij Euryanthe al eens een proeverij van Bourogne rood 1er Cru 2010 gedaan, met erg mooie wijnen die avond (lees er alles over op http://vinotopia.be/tasting/euryanthe-bourgogne-rood-1er-cru-2010). Maar zijn die wijnen nu nog zo lekker en toegankelijk, of sluiten ze zich?
Wel, ze zijn eigenlijk nog altijd even fantastisch yummy, ook te zien aan mijn persoonlijke scores, niet 1 wijn lager dan 91... En niet 1 wijn die ik niet met plezier blijf proeven. De top 3 van de groep was de Vosne Beaux Monts van Perrot-Minot, op 2 de Rouget Vosne Beaux Monts, en op 3 de Chambolle Musigny les Haut Doix van Lucien le Moine. De commentaren van Herwig kan je vinden op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=126204
Aan tafel was er eerst een koppel Meursault Genevrières 2002, allebei mooie voorbeelden van rijpe witte Bourgogne. Ik vond de Remi Jobard iets beter dan de Jean (vader van Henri) Boillot. Dan 3 Corton Charlemagnes 2007: enkel de Morey-Blanc was iets minder, de Henri Boillot en de Le Moine (speciale cuvée van de Hospices de Beaune) waren duidelijk beter.
Op naar rood aan tafel, met eerst 2 Vosne 1er Cru 1988: een gekurkte en gekookte Mongeard Mugneret en een finesse voorbeeld in de Confuron-Cotetidot. Een Italiaans intermezzo 2006 van Alain met een erg bizarre en verontrustende Fontodi Vigna del Sorbo, een wijn die ik zo vaak zo heerlijk heb gedronken, maar een zeer mooie Percarlo - eigenlijk heb ik dat echt nog niet vaak fout geproefd. Terug naar Bourgogne met 1999 Vosne 1er Cru, allebei nog wat jong eigenlijk, nog niet helemaal er uit in hun evolutie, maar wel degelijk lekker, die Forey & Clavelier.
Afsluiten met ouder zoet, het is toch wel een beetje traditie ondertussen. O ramp, de Gilette Crème de Tête 1959 was gekurkt... Maar de Yquem 1989 was ronduit glorieus. Prachtige wijn. Een fijne avond weerom!