Euryanthe - Bourgogne rood 1er Cru 2010

1/10/2013

For the sake of science besloten we weer eens een reeks jonkies de nek om te wringen. Deze keer rode Bourgogne 1er Crus uit het potentieel excellente jaar 2010. Zouden we ze nog kunnen proeven voor ze zich beginnen te sluiten? Gaat ons dat wat vertellen?
Wel, absoluut. Opmerkelijk waren de zeer fijne tannines en duidelijke balans tussen materie en structuur (lees: zuren) en de mooie lengte die in haast alle flessen op te merken viel. Ook dacht iedereen dat 2010 een jaar zou zijn waar je erg lang op zou moeten wachten, maar bijna al deze wijnen lieten zich erg goed degusteren. Iedereen was achteraf echt enthousiast. Mijn bedenking was wel of de 2009s haast niet 'boertig' gaan lijken naast deze raspaarden? Only time will tell.
Zoals steeds bij Euryanthe werd er een persoonlijke top 3 gekozen, wat de volgende algemene score als resultaat had voor de topwijnen: Perrot-Minot Les Beaux Monts 19, Dujac 13, Faiveley 11, Le Moine Cazetiers 8. Dit was een demonstratie van de nieuwe stijl van wijnmaken bij zowel Perrot-Minot (veel minder massief, complex en geraffineerd) en Faiveley (veel soepeler dan vroeger, mooie terroir expressie). Een eigenaardigheid in de reeks was dat er blind 2 keer een Nicolas Rossignol Volnay Ronceret in zat, waarbij de tweede zich wat bizar toonde. Foute fles? Ook was de Le Moine Cazetiers er dubbel ingeslopen, die twee flessen waren wel redelijk gelijkaardig.
Voor de volledigheid vermeld ik ook de 2 witte wijnen die Kristof bij had als apéro, twee boeiende Puligny's Folatières uit 2011 van domeinen waar we weinig ervaring mee hebben.
Daarna bij het voorgerecht aan tafel was het plan om een paar topwijnen te serveren, maar... De Kurkduivel halveerde genadeloos de hoeveelheid, en verknoeide twee potentieel magische flessen: Chevalier-Montrachets van d'Auvenay en Pierre-Yves Colin... Superzonde. Gelukkig speelden de overgebleven Chevalier La Cabotte - een zeer speciale cuvée van Bouchard Père & Fils - en een heel mooie witte Pape Clément wel op het verwachte niveau. Leuke avond weeral!