Euryanthe - Bourgogne rood 1er Cru 2008

18/12/2019

Deze keer was het Bourgogne thema de rode 1er Crus van 2008. Dit is geen makkelijk jaar waar je moet uitkijken of de wijnen wel voldoende rijpheid hebben. Maar de betere exemplaren vallen vaak op door een mooie fraicheur, een mineraliteit, en zijn vrij vlot drinkbaar.
De groepswinnaar (en ook een van mijn favorieten) was de Lucien Le Moine Nuits-Saint-Georges Les Cailles met 21 punten, gevolgd door de Méo-Camuzet Vosne-Romanée Les Chaumes met 17 punten, en brons voor de Perrot-Minot Chambolle-Musigny Combe d'Orveau Ultra met 15 punten.
Aan tafel vooral wit: een boeiend triootje Pinot Blanc/Gris uit Duitsland/Italië, een duo witte Châteauneuf-du-Pape met de enige cuvée die ik ken die van 100% Clairette gemaakt wordt en de steeds boeiende Magis van Rotem & Mounir Saouma, een cult Chenin Blanc uit Zuid-Afrika die mij minder kon boeien, en de steeds intrigerende old-style witte Tondonia Rioja. Toch 1 extra rode fles: een stijlvolle Château Margaux 1995.
De zoete afsluiters waren zoals vaak zeer boeiend: een boeiende Yquem 1996 die echter overklast werd door een zeer mooie 1988 van het zelfde domein, en tenslotte het cadootje dat we aan de voorzitter gaven voor zijn 60ste verjaardag: een zeer geslaagde Rieussec 1959.