Euryanthe - Bourgogne Koppeltjes

31/08/2016

We durven (nou, durven) al eens te experimenteren bij Euryanthe. Deze keer was ieder gekoppeld met een andere Euryanthïer om een koppel Bourgogne blind op tafel te brengen, hoe strakker hoe liever.
Wel, het was wel een succes gemeten aan het gemiddelde niveau van de wijnen. Geen enkele flauwerik er bij. Stuk voor stuk boeiend, leerrijk, interessant vergelijkend. Maar 1 koppeltje stak met kop en schouders boven de rest (en dat waren al hoge schouders): 2002 en vooral 2001 Clos de Tart. Deze Clos in Morey St Denis, origineel aangelegd in 1141 (!) door de eerste vrouwelijke Cisterciënzer orde, les Bernardines de Tart, afkomsting van l'Abbaye Notre-Dame de Tart.
Andere vrouwelijke vermelding is voor Sylvie Esmonin, wiens Gevrey Clos-Saint-Jacques 2005 het haalde van Armand Rousseau en de groep gaf haar het brons in deze proeverij: goud voor Clos de Tart 2001 met 20 punten, zilver voor Clos de Tart 2002 met 19 punten, en dus op 3 Sylvie Esminon CSJ 2005 met 14 punten. Nota's van Herwig te lezen op http://goo.gl/HVebfb
Aan tafel eerst een wit Grand Cru trio: Criots, Bienvenue en Bâtard van Henri Boillot in 2007. De Bâtard was duidelijk de grote wijn, kort gevolgd door de Criots; de Bienvenue gaf een wat vermoeide indruk. De rode koppels die volgden hadden telkens een probleemfles (1 kurk, 1 versleten) en een mooie fles met rijpe Volnay en Hermitage.
Afsluiters waren 2 Sauternes uit het te jonge topjaar 2001, met als enig probleem voor de Climens dat de quasi perfecte Yquem er achter kwam. Mooie afsluiters voor een fijne avond.