Euryanthe - Bourgogne 2011

30/01/2014

Na de opener, een heel mooie Bollinger RD 1996, was het alle papillen aan dek voor het 'werkthema' - Bourgogne rood 2011. Een wat minder glorieus jaar dan 2009 en 2010. Een jaar met 3 facetten, sommige wijnen onrijp, groen en niet goed, sommige lomp en onelegant, maar op zijn best een jaar dat mooie wijnen kan geven, met elegantie, en sneller drinkbaar dan die topjaren. Er is ook melding van de "gout de cocinelle" (groen en bitter) zoals in 2004, maar dat kwam deze avond slechts af en toe naar boven, en dan nog niet heel duidelijk.
De reeks deze avond was in het algemeen van een erg mooi niveau, wijnen dus van die derde soort - vlot, aangenaam, veel plezier. Absolute topfavoriet was Faiveley's Chambolle Amoureuses, gevolgd door Armand Rousseau's Ruchottes Chambertin (Clos des Ruchottes), en Comte Liger Belair's Vosne Romanée Clos du Chateau. Herwig's verslag kan je vinden op http://www.wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=95221&p=1368805#....
Aan tafel eerst een trio witte bourgognes uit 1996 - een magistrale Henri Germain Chassagne Morgeot en een top Domaine Leflaive Puligny Pucelles, maar - the horror - een geoxydeerde Guy Roulot Meursault Tessons Clos de mon Plaisir... De eerste keer dat ik een premox Guy Roulot proef. Heel erg, want dit is topwijn.
Jozef bracht 3 prachtige Barolo's mee - een kleine verticale Barolo Cannubi van Chiara Boschis (E. Pira & Figli). De 2001 en vooral de 1999 speelden op hoog niveau. Als afsluiter klassiek en eclectisch zoet: een mooie Coutet Cuvée Madame en een verrassende zoete Australiër.