Euryanthe - Bourgogne 1er Cru 2006

21/06/2018

2006 in rode Bourgogne blijft toch een jaar met meerdere gezichten. Vele wijnen beginnen duidelijk mooi open te komen maar andere hebben duidelijk nog tijd nodig. De wijnen zijn vaak smakelijk, open, zeer pinot, maar sommige zijn dan weer wat te rijp, haast wat jammy. Hoog tijd dat Euryanthe zich nog eens over het probleem zou buigen.
Er waren twee kurkduivels te betreuren, en niet de minste... De meeste andere wijnen waren mooi tot zeer mooi, met nog maar eens Mugneret Nuits-Saint-Georges Aux Boudots die er voor de groep als beste uitkwam (20 punten), gevolgd door de zeer klassevolle Méo-Camuzet Vosne-Romanée Les Brulées (15 punten), dan de Groffier Chambolle-Musigny Les Amoureuses (5 punten) en de Perrot-Minot Vosne-Romanée Les Beaux Monts (4 Punten).
Ik mag de champagnes zeker niet vergeten te vermelden met een magistrale Dom Pérignon 1998 P2 (de vroegere Cuvée Oenothèque) en een mooie Krug Vintage.
De rest van de avond begon met een koppel Hospices de Beaune wijnen van Lucien Le Moine die echter 2 dagen voordien geopend waren en dus geen score krijgen omdat de oxidatie de beoordeling bemoeilijkte, maar die duidelijk wel de klasse nog mooi lieten merken.
Op naar wit, met een prachtig koppel witte Bourgogne 1er Cru 2008, met de PYCM Meursault Genevrières net iets beter dan de Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchère. Ook een zeer mooi koppel uit de Russian River Valley; DuMOL en Ramey maken daar indrukwekkende Chardonnay's.
Een rood Cabernet koppel uit Bordeaux en Santa Cruz Mountains; voor mij was de Ridge Monte Bello 1999 net wat beter dan de Cos d'Estournel 2000, die mogelijk nog wat tijd nodig heeft. Maar alle rood verbleekte tegen een prachtige Albert Bichot Clos de Vougeot Clos du Frantin 1929... Wat een wijn, tijdloos.
Haast even tijdloos was de Rieussec 1944, pure oude Sauternes klasse, met daarna een Yquem 1983 die daar toch net onder bleef. Weer een fijne avond!