Euryanthe Bordeaux 2000

12/03/2019

Geen Bourgogne thema deze keer bij Euryanthe, dat gebeurt soms. Hoog tijd om eens te kijken hoe het met de rode Bordeaux wijnen uit het uitmuntende jaar 2000 gaat.
Wel, in het algemeen proeven die wijnen nog altijd enorm jong, vaak te jong. Ook nog met vaak erg jong proevende tannines die nog even tijd vragen. Dus algemeen advies is eerder om ze nog wat te laten rusten. Het niveau van alle wijnen was wel zeer mooi.
De groep verkoos met voorsprong (6 eerste plaatsen en totaal 22 punten) de prachtige Lafleur, echt een majestueuze wijn. Op de tweede plaats ex-aequo stonden twee buren: Haut Brion en Les Carmes Haut Brion, wat van deze laatste de uitgesproken prijs/kwaliteit winnaar van de avond maakt. Elk 13 punten en elk twee eerste plaatsen. Op plaats 4 tenslotte de Léoville Poyferré. Mooie reeks!
Aan tafel eerst even het palet hercalibreren met een mooie Pierre-Yves Colin 2010 Meursault Perrières. Dan 2 Bienvenues-Bâtard-Montrachet, met een prachtige Paul Pernot 2008. De Chevalier-Montrachet 2007 flight stelde dan eerder wat teleur. De laatste rode wijnen waren echt prachtig: Jacques Prieur Musigny 1991 en vooral de 1985, echt top. De afsluiter was deze keer een zoete Loire, de heerlijke Bonnezeaux 1996 Cuvée Zenith van René Renou.