Euryanthe - Bordeaux 1995

20/02/2018

Het was een van die avonden waar de Euryanthe club zijn gebruikelijke Bourgogne thema's verlaat, en andere oorden opzoekt - deze keer rode Bordeaux uit het zeer klassieke jaar 1995.
Het niveau van de reeks was erg mooi, zeer regelmatig ook, en de 2 Amerikaanse blindgangers (niet geweten door de proevers op voorhand) werden maar gedeeltelijk er ontmaskerd - Jean-Paul had de typische groene toetsen van de Togni wel opgepikt.
Ook grappig was (omdat niemand wist wat iedereen zou meebrengen) dat er drie keer Cos d'Estournel in zat. Deze wijnen toonden wel een beetje variatie, maar werden toch allemaal in dezelfde kwaliteitscategorie geplaatst, met scores voor mij van 91, 92 en 93 punten.
Uiteindelijk won de charme van Pomérol, misschien omdat dat in dit strengere jaar wat gebalanceerder overkomt? La Conseillante op 1 met 36 punten, dan l'Evangile met 34, vervolgens Léovile Las Cases (19), Pape Clément (17), Ausone (12) en Ridge Monte Bello (11).
Aan tafel eerst een trio Corton Charlemagne 2010, waar de pure klasse van Pierre-Yves Colin-Morey net iets sterker was dan de Quintessence de Cortont Charlemagne van Vincent Girardin. Bij rood was er eerst een koppel Clos Vougeot 1999 van Lamarche en Anne Gros, aan elkaar gewaagd. Ook de Chapelle-Chambertins 2006 waren gelijkaardig, met de Damoy net iets beter dan de Ponsot.
De afsluitende zoete wijnen: een magistrale Chapoutier Hermitage Vin de Paille 2003 en een complexe maar minder intense La Tour Blanche Sauternes 1942. Mooie avond weeral!