Euryanthaine - Zonder vrienden kan ik niet

27/04/2021

We eindigen weer een lockdown periode en hopelijk is dit dan ook de laatste Euryanthaine. Niet dat ze niet leuk waren, faute de grives on mange des merles! Ze waren toch een lichtpuntje in deze bizarre Corona-tijden.
De witte wijnen kwamen een beetje van overal. Een mooie Duitser om te openen, gevolgd door een Chenin Blanc die ik alvast echt niet kon plaatsen en met iets te veel houttoets naar mijn smaak. Ornellaia maakt ook een witte maar dat is toch niet het niveau dat het rood kan halen. De Walter Scott Chardonnay Seven Springs 2018 was spectaculair, weer een prachtig voorbeeld van de alsmaar meer gebalanceerde Chardonnay's die de West Coast tegenwoordig maakt.
De twee Meursaults van Guy Roulot, toch een van de toppers in die appellatie, waren voor mij wat eigenaardig, met de Bouchères op niveau (maar ook niet meer) en de Vireuils erg matig.
De witte afsluiter was spectactulair, uit 1963, echt complex, en perfect op dronk, niet slecht voor een witte wijn van... 58 jaar oud!
Voor rood was het thema Bourgogne 2009 Premier Cru. De twee openers, een zoals zo vaak ondermaatse Henri Gouges maar vooral ook een verbazend slechte Lucien Le Moine NSG Les Cailles, een terroir waar hij al prachtige wijnen maakte, waren ondermaats, de Grivot Vosne Beaux-Monts eigenlijk ook gegeven terroir en prijs... Maar de rest was wat je verwacht van Premier Cru's 2009 op dit moment: goed fruit, evolutie naar een tweede stadium in hun leven, en vooral veel plezier. De winnaar voor mij en de groep was overduidelijk een spectaculaire Domaine de l'Arlot Vosne Suchots met 19 punten, gevolgd door de Perrot-Minot Vosne Beaux Monts met 11 en op 3 ex-aequo de Lucien Le Moine Suchots en de Pousse d'Or Volnay Clos des 60 Ouvrées met 5 punten.
Een afsluitend rood koppel was eigenaardig genoeg zeer aansluitend en erg lekker: Pessac-Léognan 2008 Haut-Bailly en Pape Clément. De eerste zoete was een zeer mooie Californiër die ik niet kende, Morlet, maar die kon toch niet over de pure klasse van de Doisy-Daëne 2009.
Groepscores over alle wijnen heen: Op 1 de Domaine de l'Arlot Vosne Suchots met 15 punten, op 2 de Walter Scott Seven Springs Chardonnay met 10, op 3 de Perrot-Minot Vosne Beaux-Monts met 8, en op 4 de Doisy-Daëne met 7 punten. Een zeer leuke afsluiter van alvast deze reeks Euryanthaines.
Met grote dankbaarheid voor ieder die deze Euryanthaines mogelijk maakte! Bedankt Werner voor het rondrijden van de leveringen, en vooral bedankt Voorzitter voor het minitieus vullen van de vele flesjes!