Euryanthaine - The Winter of our Discontent

13/01/2021

Onze tweewekelijkse Zoom proeverijen blijven eigenaardig maar gezellig en boeiend. We openen deze keer in Duitsland, met twee Spätleses uit het topjaar 2001, gemaakt in de klassieke stijl en mooi geouderd waardoor ze niet meer te zoet zijn, boeiend. Dan iets helemaal anders, twee witte Rioja's, niet slecht maar niet top.
Gelukkig voor sommigen gaan we dan snel over naar de vertrouwde haven van witte Bourgogne, en stijgt het niveau ook wel. Top voor mij was de Corton-Charlemagne 2008 van Bonneau du Martray, een domein met een zeer kwalijke premox reputatie, maar als het erop is, is het gewoonweg boenk erop. Zelfs de Montrachet van Faiveley (een erg zeldzame fles!) kon er net niet aan.
Over naar rood maar we blijven in Bourgogne, met een koppel mooie 2009s die net hun neus aan het venster komen steken. Dan naar Bordeaux met nog maar eens een lekker koppel 2008s, een jaar dat veel plezier zal blijven geven.
2007 in Châteauneuf du Pape is een jaar met twee gezichten: ofwel top, ofwel zoetige overrijpe wijnen die balans missen. Dit koppel bewees dit voor mij, maar ik verschoot wel dat de Rayas hier tot die tweede categorie behoorde... De Henri Bonneau Célestins was echter absoluut top en voor mij (en de meesten) de wijn van de avond.
Op naar Californië! Twee zeer mooie Shafer Hillside Selects die echter nog flink jong waren voor mij. Dan naar de Oostenrijkse geniale gek Manfred Krankl met een zeer verrassend koppel uit 2013: The Male (Syrah) en The Female (Grenache).
De zoete afsluiters waren ook verrassend. De Coutet 1983 is natuurlijk klassiek en een mooi voorbeeld van mooi geouderde Sauternes, maar de Claude Thorin Pineau des Charentes Ambre is iets dat we zeker niet alle dagen drinken, en al zeker niet op zo'n mooi niveau, en natuurlijk hebben we dit blind nooit geraden.
De wijnen van de avond volgens de deelnemers: op 1 de Célestins met 19 punten, op 2 de Bonneau du Martray met 11 en op 3 de Shafer Hillside 2005 met 10 punten. Op naar de volgende!

Thema's: