Euryanthaine III

10/11/2020

En ja, no lockdown is holding us back... om online proeverijen te doen. De Voorzitter heeft ondertussen een heel logistiek apparaat in stelling gebracht dat zoals een Zwitserse precisiehorloge mooi op tijd de flesjes deponeert voor de Zoom degustatie 's avonds. Maar vooral zijn geduld en toewijding om al die flesjes te vullen verdienen een applaus!
De witte line-up was een leuke mix. Als opener een heel mooie Clos Ste Hune, dat was voor mij even geleden dat ik deze cuvée nog dronk. Dan een Pouilly-Fuissé van cult domein Desjourneys, mooie wijn maar niet uitzonderlijk. Een mooie Sauvignon uit Oostenrijk maakte de overstap naar twee echte topwijnen: Y d'Yquem 1978 en 1985. Fenomenaal hoe mooi deze wijn kan ouderen! Complex, meerlagig, Sémillon is een onderschatte druif. De heel mooie Chevalier-Montrachet 2011 van Ramonet die er op volgde kon er niet over.
Op naar rood, met een trio Ruchottes-Chambertin 2005: een teleurstellende Frédéric Esmonin, een OK Rousseau (dus onder het verwachte niveau) en een heel mooie Mugneret-Gibourg. Dan een koppel Bordeaux 1998, ter illustratie dat dit een mooi jaar was maar dan vooral op de rechteroever - een mooie Lafite, maar een magische Trotanoy, voor mij 1 van de wijnen van de avond.
Rood werd afgesloten met een perfect koppel noordelijke Rhône uit het warme jaar 2003. Dit was dan weer de perfecte illustratie dat top wijmakers ook moeilijke en onvoorspelbare jaren kunnen beheersen: een zalige Chave Hermitage en een magische Guigal La Turque.
De Zoom avond werd afgesloten met een fantastische Yquem 2009 - zelden een zo jonge top Yquem gedronken. Prachtige wijn met een zeer grote toekomst.
De scores van de groep: op 1 de Trotanoy 1998 met 21 punten, op 2 de Y d'Yquem 1978 met 16 punten, op 3 gedeeld de 1998 Lafite en de 2009 Yquem met 5 punten.
Op deze manier blijft deze rare periode toch iets meer draaglijk!