Euryanthaine - The Hernia Edition

29/12/2020

Mijn feestdagen zijn niet vlekkeloos verlopen. Tijdens de Kerstnacht kreeg ik plots zonder reden een nekhernia, met enorme pijn tot gevolg. Maar met wat geluk en vooral de uitmuntende zorg in AZ Nikolaas in St.Niklaas was ik er na een paar dagen van af, en net op tijd om deze Euryanthaine mee te grissen - vandaar de naam.
Ik krijg geregeld vragen hoe die Euryanthaines precies verlopen - komen we toch in het geniep samen? Nee hoor, alles is Corona proof en Zoom-driven. De Voorzitter neemt de enorme taak op zich om ingebrachte wijnen te verdelen in kleine flesjes, die dan via een logistiek ballet tot bij alle leden geraken, net op tijd om er aan te beginnen. Nogmaals met enorme dank aan ieder die zich daar voor inzet!
Nu dan even wat over de wijnen. Opener was een koppel St Péray van Domaine du Tunnel, voor mij best interessante wijnen. De erg gereputeerde Saint-Aubin 1er Cru Derrière Chez Edouard Haute Densité van Hubert Lamy is voor mij al vaak tegengevallen en nu was niet anders. Ik begrijp de hype (en vooral het prijskaartje) van die wijn niet. OK, het was 2015, niet het beste jaar voor witte Bourgogne, maar dan nog. De Bernard Moreau Morgeot ging voor mij er vlot over (en dat kost een heel pak minder).
Coche-Dury zet de puntje op de y denk je dan? Wel met de gewone Meursault 2007, maar de Puligny Enseignères miste spanning en neigde naar premox... Oei.
Op naar rood, met als opener een koppel St Joseph Les Granits, mooi geouderd. Dan een stap omhoog in niveau... Een zeldzame Californische Pinot stond absoluut naast een top Bonnes Mares 2009 van Le Moine. Ze werden gevolgd door een koningskoppel Bordeaux uit 1989, met een magistrale Palmer (wat kan dat toch mooi zijn).
Terug naar de Rhône met een koppel Côte Rôtie 2009 met een super Jamet - ik hou erg van die stijl. De verticale Hermitage Tardieu-Laurent viel tegen voor de 2009 maar met een mooie 2010.
Dan naar Grenache territorium, met een mooie Mas Doix en een verrassende Châteauneuf-du-Pape Le Petit Livre d'A.M. Bach - 60 Mensis van Rotem & Mounir Saouma - 1 demi Muid (500 liter vat) pure Grenache van Pignan dat ze 60 maanden met rust hebben gelaten, verbazende wijn.
Zoete afsluiters waren zeer jonge Sauternes - Copel, een mij onbekende négociant maar een mooie wijn, die toch net onderdeed voor de Château Coutet.
De groepscores van de avond: op 1 de Palmer met 15 punten, 2 de Jamet Côte-Rôtie met 11, op een gedeelde derde plaats de Jensen Calera 2009, Le Moine Bonnes Mares 2009 en de Lynch Bages 1989 met 6 punten.