Euryanthaine The Day after my Birthday

10/12/2020

9 december is mijn verjaardag, en natuurlijk zou ik dat graag goed vieren met familie en vrienden, thuis of op restaurant... Maar ja, niet dit jaar natuurlijk. Maar hey, dan is een Euryanthaine reünie een prima alternatief!
We openen halfzoet in Duitsland om over te gaan naar een chardonnay reeks met een (weeral) briljante Le Moine maar ook een erg mooie Aubert CIX, verrassend.
Rood opende met opnieuw een sterke Amerikaan, Dundee Hills Pinot Noir van Thomas Winery, die met gemak de Clos de Tart uit het moeilijke jaar 2004 de broek afstak. Dan de echte klasse met twee rechteroeverwijnen uit het topjaar 1998, prachtig op dronk (met nog veel reserve); een top VCC die nog wel de duimen moest leggen voor een prachtige Cheval Blanc, absolute klasse. Nota voor de geschiedenis: Kristof had beide wijnen (blind natuurlijk) juist geraden, zowel domein als jaar. Gelukkig dat iemand van ons iets of wat kan proeven!
Het trio 2003 dat dan volgde toonde dat dat jaar geen veralgemening verdraagt. Dat zeer warme jaar geeft soms karikaturale wijnen, maar ook wijnen in perfecte balans met grote klasse, zoals dit drietal. Drie toppers met Pontet Canet van voor. Het viertal dat volgde had het knap lastig na zoveel klasse.
Afsluiters kwamen ook uit 2003 want er is toen ook mooie Sauternes gemaakt: een top Climens die voor mij net moest onderdoen voor de Lafaurie-Peyraguey.
Wijnen van de avond volgens de goegemeente: op 1 Cheval Blanc 1998 met 15 punten, op 2 Angélus 2003 met 10, op 3 VCC 1998 met 9. Het was duidelijk een "Bordeaux Rulezzz" avond. Och, dat mag wel voor mijn verjaardag.

Thema's: