Euryanthaine - Are Friends Electric?

07/04/2021

Voor deze Euryanthaine hadden we een echt serieus thema gekozen: Bourgogne 1er Cru wit uit het uitstekende jaar 2014. De openers kwamen echter uit Italië, uit de Marche en Friuli, beide mooie wijnen.
Op naar het hoofdthema: op 1 teleurstelling na - Michel Niellon Chassagne Chenevottes - allemaal erg mooie wijnen en sommige echt top, een bevestiging van de reputatie van het jaar voor witte Bourgogne. Bij toeval zaten er enkel Chassagnes en Meursaults in de reeks (want ieder bezorgde een fles zonder te weten wat de rest deed), maar ik denk dat andere gemeenten niet moeten onderdoen.
Voor mij waren de Fontaine-Gagnard Chassagne La Grande Montagne en de Paul Pillot Grandes Ruchottes niet iets beter dan de sterke rest. De groepscores zaten in dezelfde lijn: Op 1 Paul Pillot Grandes Ruchottes met 22 punten, op 2 de Fontaine-Gagnard Chassagne La Grande Montagne met 18, en op 3 een ex-aequo tussen Lamy-Caillat Chassagne Champs-Gain, Martelet Meursault-Blagny La Genelotte, en de Lamy-Caillat Caillerets met 5 punten.
Over naar rood: een heel mooi koppel Gevrey Lavaux-Saint-Jacques 2010 van Frédéric Magnien en Denis Mortet, dan twee Bordeaux 1996 met een mooie Gruaud Larose en een teleurstellende Montrose, om af te sluiten met een mini verticale van Vieille Julienne Châteauneuf Réservé die toch wat tegenvielen.
Gelukkig was er op het einde een sublieme Gilette Crème de Tête 1959... Magistraal.