Euryanthaine

27/05/2020

Het vermaledijde Corona virus heeft er natuurlijk voor gezorgd dat wij een aantal maanden onze maandelijkse Euryanthe ontmoetingen moesten missen. Maar geen paniek, we hebben onze plan getrokken, en nog geen beetje.
Allereerst hadden we om de 2 weken een bijklets moment via Zoom, en ieder had iets lekkers in het glas. Da's al niet verkeerd, maar het moet beter kunnen. Op mijn vraag heeft Jean-Paul naar ieder een eenzelfde fles verstuurd, volledig omhuld zodat we dat samen via Zoom blind konden proeven. Leuk!
Maar de voorzitter zou de voorzitter niet zijn als hij dat niet nog even straffer ging maken. Hij heeft niet minder dan 100 kleine flesjes gekocht, dus 10 flesjes per Euryanthe lid, en heeft die genummerd en gevuld met een reeks wijnen uit zijn kelder... Behulpzame koeriers zorgden er voor dat ieder de flesjes mooi thuis kon ontvangen. En einde mei hebben we die dan samen via Zoom (blind natuurlijk) gedegusteerd en besproken. Hoe leuk is dat?
Het was een vrij eclectische collectie, beginnend met een mooie, gracieuze witte Hermitage van Chave, gevolgd door de zeldzame cuvée Haute Densité Criots-Bâtard-Montrachet van Hubert Lamy, die daar toch niet over kon. En ook de Ganevat vond ik persoonlijk beter dan de Lamy.
Op naar drie rode wijnen: de nog jonge Cheval des Andes 2016, een super Château Margaux 2007 en een nogal bizarre Dominique Laurent Latricières-Chambertin 1992, een speciale botteling die hij pas later uitbracht.
Natuurlijk sluit de voorzitter af met zoet! Maar niet de gebruikelijke oudere Sauternes, deze keer kwam het van overal een beetje, en alles was van een zeer mooi niveau. Vooral de Müller-Catoir Eiswein en de Valdespino El Cardenal Palo Cortado VORS vond ik top.
Wat een leuke avond was dat, en wat een verademing tijdens die gedwongen lockdown. Bedankt, voorzitter!

Thema's: