Eerste Amovinum bij Peter

03/03/2017

Ik kon spijtig genoeg niet aanwezig zijn op de eerste Amovinum van Peter, maar hij geeft zelf de samenvatting hieronder, en de proefnota's en scores zijn van Walter.
De witte wijnen kwamen telkens in duo horizontaal en er werden 3 verschillende druiven uit 3 verschillende landen gepresenteerd.
We begonnen de avond met 2 stijlen Sauvignon Blanc uit het noorden van Italië. Italiaanse SB werd onmiddellijk goed herkend door het proefpanel. Vervolgens 2 verschillende Alte Reben cru’s Riesling van hetzelfde huis van een misschien iets minder bekende boer, doch Gault Millau Winzer des Jahres 2011. In wit werd met Paul Pernot afgesloten met een oude bekende. De 2 verschillende 1er Cru Puligny’s uit 2007 stonden er zoals gewoonlijk in al hun vettigheid, na 10 jaar zonder enig teken van oxidatie.
Rood opende met 4 Barbera d’Alba’s uit 2009. Mooie scores op uitzondering van Roscaleto die een beetje moest opboksen tegen betere cru’s. Vigna dei Romani ware beter geweest, doch reeds uitgeput…..
Voor velen de verrassing van de avond kwam er met de verticale Poira. Met deze speciale cuvee bewijst Jorge Moreira eens te meer dat in de Douro prachtige droge wijnen gemaakt worden die ook de tand des tijds goed kunnen doorstaan. De 2009 en nog meer de 2008 kwamen nog fris en primair over.
Het formele gedeelte werd afgesloten met een flight van 5 Toscaanse Sangiovese’s 2005. Bedoeling was om na te gaan hoe deze wijnen 12 jaar evolutie hadden doorstaan. Zoals wel eens meer gebeurt had de Vino Nobile het moeilijk t.o.v. zijn collega’s.