Châteauneuf 2001 in Graanmarkt 13

27/06/2012

Een aantal wijnliefhebbers kwamen op deze mooie zomeravond samen om zich te ontfermen over het thema Châteauneuf-du-Pape 2001. Dit is een groot jaar in Châteauneuf, maar heeft wat meer tijd nodig dan andere jaren om tot ontplooiing te komen. Tijd dus voor een eikpunt.
Er werd gestart met een mooie reeks Rieslings, waar de Oostenrijkse Hirtzberger voor mij boven uitstak. Dan een reeks Puligny's uit verschillende jaren, met Henri Boillot Clos de la Mouchère 2005 waar 1 fles perfect was, en de andere vreselijk geoxideerd... Ja dat kan.
Dan over naar het echte thema van de avond. Geen enkele van de wijnen was al te ver, ze beginnen op een mooi moment in hun evolutie te zitten. In het algemeen een best sterke reeks, waar alleen de Pégaü Réservée en de Janasse VV negatief verrasten. De Mordorée begint eindelijk zijn hoge scores uit de pers waar te maken, de Rayas vond ik heerlijk lichtvoetig en complex, maar de Clos du Caillou Réserve was voor mij zonder twijfel de wijn van de avond. Kracht, complexiteit en finesse - basis voor grote emotie.
Tenslotte een nota over Graanmarkt 13, een restaurant op datzelfde adres in Antwerpen. Het was zeker niet slecht, misschien was het Limousin rund een beetje vezelig en niet zo boeiend, maar in het algemeen was de kwaliteit prima en correct voor zijn prijs.