Bourgogne wit 2002 in restaurant Euryanthe

12/03/2009

2002 was een topjaar in Bourgogne, en Herwig vond het tijd om eens naar de witte wijnen te kijken. Degustaties in het verleden lieten vaak vreemde resultaten zien, van eigenaardig exotisch (omdat de wijnen veel te jong zijn) tot al verontrustend pommadé - een eerste teken van een nakende oxidatie, die grote vrees van hedendaagse witte Bourgogne.
Deze proeverij toont aan dat wit 2002, zelfs de betere en topflessen, kunnen gedegusteerd worden. De meeste wijjnen kwamen uit Herwigs kelder, dus bedankt, Herwig! De locatie was ook prima: restaurant Euryanthe in Schilde, met een apart zaaltje, prima service en erg lekker eten achteraf.
Wijn van de avond voor mij was, niet verrassend en al zo vaak, Coche-Dury Meursault Perrières. Comtes Lafon sloeg weer eens tegen (zoals ook al eerder), en de ontdekking van de avond is Henri Germain, een klein domein in Meursault dat erg mooie, pure wijnen maakt die duidelijk geschikt zijn om te ouderen. Ik heb sindsdien de Meursault Perrières 2002 van Germain nog teruggeproefd, en kan enkel mijn beoordeling bevestigen. Een bezoek aan het domein twee weken geleden, waar we de 2007s proefden, liet diezelfde lijn zien: zuivere wijnen, met focus, om te laten liggen.
Het gemiddelde niveau van de proeverij was eigenlijk erg hoog, met een paar teleurstellingen zoals Grivault Meursault Clos des Perrières, en de twee wijnen van Bouchard die als enige al oxidatie vertoonden. Een mooi overzicht, de 2002s beginnen op hun toppunt te komen. En sommigen hebben al premox bewaking nodig...