Bij Guy - Puligny 2014, Chablis 2012, Rhône Rangers 2013, Rechteroever 2001

11/02/2022

Ik kon niet op deze proeverij aanwezig zijn, maar Guy heeft nota's en scores genoteerd. Dit zijn zijn bedenkingen.
Deze special edition kreeg enkele klassieke flights te verwerken plus een niet alledaagse flight van enkele Rhône Rangers uit de VS.
Het eerste thema begon erg strak met een quartet 2014 Puligny Montrachet 1ier cru La Garenne. Niet direct de beste terroir in Puligny, maar net als altijd gaf de stempel van het domein de doorslag. Verassend genoeg liep de Sauzet achter op de rest met Domaine Larue en Marc Colin als de verdiende winnaars.
Daarna volgde een teleurstellend duo Chablis Montée de Tonnerre uit 2012, waarbij de Billaud-Simon al duidelijk op zijn retour was en niet gescoord werd.
Dan van start in rood met een trio Rhône Rangers uit 2013. De (hier onbekende) Buccella was een fruitbom uit Amador County met een meerderheid van Grenache (55%), wat Syrah (24%) en Petite Syrah (15%) en enkele dollops Viognier en Mourvèdre. Maar de miste wat zuren om finesse te ontwikkelen. De Shafer overklaste duidelijk de rest.
Het tweede trio – een verticale van de GC Corton Clos Rognet – maakte onmiddellijk een groot verschil in finesse duidelijk met het eerste trio. Grand Cru op zijn best, maar de scores bevestigden ook dat deze wijn tijd nodig heeft, want de 2010 was duidelijk nog te jong.
Tot slot kwamen er twee flights Bordeaux 2001 van rechteroever, dat het in dit jaar algemeen gesproken iets beter deed dan de linkeroever-wijnen. We kregen zelfs heel hoge scores, waarbij de Pavie de spits afbeet voor een verrassende Clos Fourtet. Enkel de Pavie Decesse presteerde minder dan verwacht en moet zelfs dringend gedronken worden.
De scores van de wijnen zijn groepscores - de gemiddelde score van de aanwezige proevers.