Bij Guy - paar thema's wit & Cal Cab

22/06/2012

De zomerdegustatie bij Guy begon met 3 triookes wit horizontaal, da's dus drie keer drie flessen uit dezelfde appelatie in het zelfde jaar. Hogere wiskunde, ik weet het. De Chassagnes uit het exotische jaar 2006 deden het matig, met PY Colin als beste. De Puligny's La Truffière uit het nerveuzere jaar 2004 deden het duidelijk beter, en Sauzet haalde hier de pot binnen.
Dan 3 Bâtards, beginnend met een valse start: een prematuur geoxideerde Pierre Morey en een nog ergere Michel Niellon - premox is en blijft een probleem dat ondertussen bijna 10 jaar de liefhebber van (vooral) witte Bourgogne terroriseert. Maar de Olivier Leflaive en de Fontaine-Gagnard maakten veel goed. Moet trouwens zonder twijfel de beste Olivier Leflaive zijn die ik al dronk.
Dan een obligate reeks California Cabernets uit 2004 en 2003, telkens in koppel geserveerd - aan ons om de jaren uit elk aar te halen. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik er geen idee meer van heb of we dat goed hebben gedaan. Maar het was een reeks met bergen en dalen, waar 2 echte cultwijnen uit 2004 de hoogste toppen haalden: de Blankiet Estate Paradise Hills en de Abreu Thorevilos. Ook de mooi klassiek gestijlde Dominus 2003 kon ik erg smaken.