Bij Guy: Meursault 1er Cru 2012, Zind-Humbrecht Brand, Châteauneuf 2010, Cornas 2009, Gevrey-Chambertin 2002

28/06/2019

De zomerse special van Guy begon met een kwartet Meursault 1er Cru uit 2012, waarbij het mij opviel dat deze jaargang hier minder floraal en strakker overkwam dan in de Euryanthe 2012-2011 vergelijking een paar weken geleden. Buiten de Sylvain Langoureau was het een heel mooie reeks, waar Bouchard Père & Fils verbazend de grote namen Guy Roulot en Henri Boillot duidelijk achter zich liet.De Bouchard Perrières was echt een topfles.
Dan een duidelijke Riesling reeks, met een levendige discussie uit welke streek. Ik gokte Pfalz, maar het was de streek aan de andere kant van de Rijn: Elzas, en wel met de boeiendste cuvée van een zeer gereputeerd domein: de Riesling Brand van Zind-Humbrecht. Mooie reeks, maar opvallend hoe jonger hoe beter - de 2008 had echt zijn beste tijd gehad. En de terechte opmerking over de prijs/kwaliteit vergelijking van Elzasser riesling tegenover Duitsland of Oostenrijk.
Op naar rood, met nog eens een Châteauneuf-du-Pape reeks, deze keer uit het mooie jaar 2010. Duidelijk dat de meeste van deze wijnen nog niet klaar zijn, vragen nog enige rust. De Pégaü Cuvée Réservée kwam er als beste uit. Dan een verrassend mooie reeks: Cornas 2009, allemaal op een mooi niveau, met de prachtige Colombo Ruchets als winnaar.
Afsluiten deed Guy met een verweven 2+2 thema uit Gevrey-Chambertin, jaargang 2002: 2 gereputeerde 1er Cru's tegenover de vaak wat mindere Grand Cru Charmes Chambertin - er zijn te veel matige producenten op deze grote wijngaard. Een heel mooie demonstratie dat het de kok (de wijnmaker dus) is die het beste uit de beschikbare ingrediënten kan halen, want de Mortet 1er Cru Lavaux St Jacques haalde exact dezelfde groepsscore als de Charmes Chambertin van Taupenot-Merme. QED!