Bij Guy - Corton Charlemagne 2006, Noordelijk Rhône 2003, Cabernet France-USA 2001

20/12/2013

De december degustatie bij Guy begon met een koppeltje charmante starters van de betere domeinen uit de Mâconnais, om daarna direct door te zetten met 4 Corton-Charlemagnes uit 2006, het tropische jaar. Eigenaardig genoeg stelde de CC van PY Colin flink teleur, we zijn dat niet gewoon van dit domein. De Faiveley was ieders favoriet, kort gevolgd door de Henri Boillot die nog erg jong presenteerde.
Op naar rood, met toppers uit de Noordelijke Rhône uit "l'année de la canicule", 2003. Op zijn slechtst zijn deze wijnen uit balans, te zoet met geacidifieerde zuren eronder, maar deze reeks was integraal op een mooi niveau, met goede frisheid en mooi nog redelijk jong fruit. De Côte Rôtie Belle Hélène en de Tardieu-Laurent Hermitage waren de echte toppers, met de Clusel-Roch Grandes Places voor het brons.
Tenslotte een transatlantische vergelijking in 2001 - Cabernet Sauvignon in Californië en Bordeaux. Misschien niet helemaal eerlijk omdat 2001 een goed jaar is in Bordeaux, maar een echt topjaar in Napa? Wel, de uitslag van deze (natuurlijk blinde) proeverij liet dat alvast niet vermoeden. De Latour domineerde majestueus met stijlvolle koelheid en klasse, wel op de hielen gezeten door die dekselse Ridge Monte Bello. Mooi niveau opnieuw voor de hele reeks.