Bij Guy - Bourgogne & Bordeaux 2005

03/12/2021

Guy had voor zijn special een leuke dubbele reeks bedacht: rode Bourgogne in flights gemixed met flights rode Bordeaux, beide uit het uitstekende jaar 2005.
Uitstekend jaar, dat wel, maar alvast in Bourgogne een jaar waar twijfels rond blijven bestaan of het ooit wel het niveau zal halen die het ooit werd toegedicht. De wijnen blijven vaak gesloten, niet vriendelijk, pinoteren niet... Waar gaat dit naar toe? Dus een goed idee om eens een degelijke proeverij daarrond te doen, zij het nog niet met de meest grote cuvées, waar je eigenlijk zeker van kan zijn dat het nog te vroeg is.
Daarnaast dus Bordeaux 2005, een jaar waar veel kenners van zeggen dat het mogelijk het beste jaar is uit de 21ste eeuw tot nu toe, de juiste combinatie van zonnige volheid met duidelijke structuur. Nu, er zijn wel meer kandidaten voor het podium in de categorie beste 21ste eeuw jaar tot nu toe, en helemaal objectief kan je zoiets niet vastleggen. Maar dat hoeft eigenlijk ook niet, want een ding is zeker, de 2005s zijn verdorie goed.
Wat hebben we nu geleerd? Voor Bordeaux is alle lof terecht, allemaal erg lekkere wijnen op hun relatieve niveau's, en het lijkt mij een meer betrouwbaar jaar, waar ik dus mee bedoel dat de kans erg groot is dat ongeveer iedereen mooie wijnen heeft gemaakt. Het kwartet Pessac-Léognan was uitmuntend, maar de Saint-Emilions waren ook erg lekker en de Médocs erg sterk. En alles natuurlijk met nog veel reserve.
Maar toch ook kudos voor de rode Bourgognes... Want ook op elk van hun relatieve niveau's waren ze zeer mooi. Het trio Chambolle 1er Cru was heel mooi met een magistrale Groffier, en de Charmes-Chambertins waren van een zeer hoog niveau, met nog duidelijke reserve. Gebaseerd op deze flights ben ik best hoopvol voor 2005 in rode Bourgogne. Geduld is wat nodig is.