Bezoek aan Lucien Le Moine - vatstalen 2008 wit

3/02/2010

Begin februari bezocht ik enkele domeinen in Bourgogne om de 2008 wijnen op vat te proeven. In mijn vorig verslag gaf ik wat achtergrond bij het domein Lucien Le Moine, alsook proefnota's van 30 rode wijnen 2008.
De witte wijnen bij Le Moine in 2008 zijn van een duidelijk hoog niveau, en lijken de eerste bevindingen te bevestigen dat 2008 een zeer mooi jaar is voor wit, mogelijk zelfs iets beter dan 2007 (dat al zeker niet slecht was).
Vorige keer gaf ik wat inzicht in de fillosofie van Mounir rond zijn wijnen, waarbij ze lang sur lie blijven en erg voorzichtig gebatonneerd worden. Om te tonen dat dit een verschil maakt, liet hij ons de Meursault-Charmes proeven voor en na batonnage - een zeer duidelijk verschil. Na de batonnage was de wijn nerveuzer, boeiender, met meer profiel.
Ook erg leerrijk waren de twee stalen Montrachet, een van de Chassagne kant en een ander van de Puligny kant van de wijngaard. Dat ligt niet meer dan een paar 100 meter van elkaar verwijderd, maar toch waren dit twee totaal verschillende cuvées. En dat is wel wat Bourgogne zo boeiend maakt.